Alla inlägg under september 2009

Av Sara - 16 september 2009 20:17

Idag tränade vi tillsammans med Madde och Elsa igen. Milo var först ut på banan och första rundan gick rent åt skogen. Han var väldigt skärrad efter mötet med maddes katt hemma hos dem. vi blev inbjudna, men visste inte att de hade katt, och som många vet så går katt och Milo inte ihop. Detta syntes ganska tydligt även på banan, vi borde ha väntat längre efteråt, då hans tankar var helt någon annan stanns.

Tänk egentligen hur saker o ting kan påverkar hundarna så enormt, även om detta vara ca 20 minuter senare.

Men vi körde iallaf med två lyckade hittanden och sedan avslutade vi där.


Sedan var det Elsas tur, och jag måste bara säga - vilken enormt dukitig hund (duktig matte)! Vi började med markeringsträningen igår på kursen, och idag satt den på Elsa!! Hon som också gärna velat äta svampen har släppt detta helt och kör sittmarkering såfort hon hittat svampen!! WOW säger jag bara! De är sååå duktiga tillsammans, vilket sammarbete de har, verkligen!


Milos andra runda gick sååååå mycket bättre! Vi tränade först lite på markering separat, sedan körde vi igång och Milo hittade 8 av 10 svampar. Jag gick där också in och tränade lite markering genom att blockera nosen lite med handen när han hittat svampen och invänta ett sättande. Han fattade vad som förväntades av honom, så det går frammåt även för oss Skrattande


På söndag träffas vi igen för nästan träningstillfälle, så tills dess ska vi hårdträna på mer markeringar!

Sedan har vi också lite mer att träna på - "sitt kvar träning", då milo gärna vill markera svampen och sedan komma till mig efter klicket. Meningen är ju att han skall sitta kvar också efter klicket och belöningen, så vi kommer också hårdträna "stanna kvar" träning separat hemma.


Vi hörs snart igen!


Av Sara - 15 september 2009 21:46

Idag har vi kört två pass med markeringsträning - dvs en sittmarkering som Milo ska använda sig av när han sökt upp och hittat kantareller.

Vi har börjat inomhus, där jag helt enkelt ställt ner en burk vi använder i specialsöksbanan med en kantarell i, han får lukta och sedan inväntar jag att han självmant bjuder på "sitt" = klick och belöning.


Tidigare under träningen har vi nötat in "kantarell-lukt" = "belöning", "kantarell-lukt" = "belöning", nu kommer vi nöta in "kantarell-lukt" = "sitt" = "belöning".


Nu kanske ni undrar varför man inte gjort så från början? Jo...för om man i ett tidigt stadie skulle invänta att hunden skulle markera kantarell-lukten tex med ett sättande, innan lukten riktigt, riktigt sitter där som den ska, så är risken stor att hunden helt enkelt skulle sätta sig någonstans mitt inne i skogen för att få en belöning Flört

Det viktiga är alltså att kantarell-lukten är ordentligt innötad i hundens hjärna innan man kräver av dem att markera lukten. Lukten skall vara det allra viktigaste, och när hunden är helt bombsäker på vad det är den ska leta efter och vad den faktiskt får belöning för - ja, då kan man börja lägga in markering.


Imorgon hoppas vi kunna träna med Elsa med Matte igen!



Av Sara - 14 september 2009 21:44

Skötte sig Milo super!!


Vi varvade mellan en sökruta med kantareller i, till att gå en slinga där kantareller var utplanterade, till att träna och befästa en markering separat. Jag valde att ha sitt, det är ett lätt beteende som Milo bjuder på självmant ganska direkt, så det kommer nog vara lättast och smidigast att använda sig av.


Han jobbade metodiskt även idag, och andra gången vi gick slingan hittade han alla svampar förutom en.


Är jättenöjd med dagen! Och på onsdag ska vi försöka träna med Elsa och Madde igen!


Imorgon ska vi träna några pass markeringsträning.


Ha en bra måndagskväll!

Av Sara - 13 september 2009 16:55

Ja...det kan skapa problem ibland, speciellt om man kör kantarellsök. Tänk på det! Tungan ute


Idag åkte vi till änggårdsbergen igen för att träna lite med Madde & Elsa. Idag var Milo först ut och körde de fyra första kantarellerna snabbt och felfritt! Vi trodde att den starka blåsten skulle göra det svårare, men vi verkade ha tur med hur vinden blåste, för det gick mycket bra ändå.

Efter de fyra första kantarellerna blev Milo lite virrig och flamsig, men jag lyckades samla upp honom såppas att vi lyckades hitta 3 st till.


Nästa runda gick också bra, de fyra första, på den femte hittade kantarellen så var jag alldeles för seg med belöningen och milo åt upp och svalde hela svampen! När han insåg hur gott det faktiskt var så var det kört. De två nästa kantarellerna stoppade han också i munnen, snabbt som attan! (fan också!!).

Vi körde på en sista kantarell, där jag hann belöna innan han stoppade den i munnen och avslutade sedan där.


Imorgon är nästa kurstillfälle och vi ska koncenrera oss massor på att räna in en riktig markering. Detta ska vi sedan köra mycket hemma under veckan, vill inte ha problem med detta senare!!


Även lilla Elsa tycker kanareller är gott, och lyckades käka upp några stycken. *suck*

Matglada staffar säger jag bara! Haha Skrattande


Men, men...de gör ingenting. Min gris är såååå dukig ändå, och deta ska vi nog få ordning på snabbt tror jag.


Dagen avslutades med att hundarna fick röja av sig i skogen och leka lite. Och jag tyckte allt att de lekte så fint tillsammans nu när Elsa lärt känna Milo och faktiskt tycker att han är ok :)


En bra dag! 

Av Sara - 12 september 2009 21:08

Idag begav sig jag och Milo till änggårdsbergen/änggårdens hunddagis för att träna lite kantarellsök med hunddagisets ägare Madde och hennes staffetös Elsa.

Efter att vi utplanterat kantarellerna så var Elsa först ut. Hon sökte väldigt metodiskt och hittade alla tio kantareller!! Duktig tjej, verkligen!


Sedan var det Milos tur och han jobbade till en början alldeles för snabbt. Tror att han blev lite stressad över att ha varit ensam i dagisets rasgård en stund innan. Men han lugnade ner sig ganska snart och började även han söka mer lugnt och metodiskt. Han missade två stycken, men jag är ändå väldigt nöjd med dagens träning. Han vet vad som gäller, helt klart!


Problemet som vi båda har är väl att hundarna gärna vill stoppa kantarellen i munnen. Idag råkade jag klicka en gång då han redan hunnit stoppa svampen i munnen - mitt fel, var inte tillräckligt snabb.

Detta måste vi lägga stor vikt vid att träna bort nästa vecka!


Imorgon åker vi till änggården igen och kör ett träningspass till tillsammans.

Känner mig ganska nöjd med att ha hunnit med tre träningspass denna veckan, tiden är ju så svårt att räcka till allt just nu. Har mycket annat att tänka på. Men vi gör så gott vi kan!


Vi hörs snart igen!

Av Sara - 9 september 2009 00:19

Imorse tog vi oss ut i skogen på morgonrundan. Packade väskan med katareller och annat som behövdes och begav oss iväg.


9 utplanterade kantareller blev det, måste spara på dem få jag har kvar!

Han sökte superfint hela tiden, och hittade allihopa! Skrattande


En riktigt bra dag alltså!


Dock la jag märke till att han gärna vill ta kantarellen i munnen - vilket tydligen är ett inte så ovanligt problem.

Jag försöker dock vara riktigt, riktigt snabb och klicka och belöna fort innan han hinner stoppa den i munnen.

När vi sedan tränar in ett tecken kommer nog problemet försvinna av sig själv, då får han ju en uppgift istället.


Jag ser fram emot måndag igen!!

Av Sara - 7 september 2009 21:49

Idag har vi varit på 6:e kurstillfället, och vi har avancerat till att börja leta i skogen första gången.


Vi planterade ut kantareller, sedan på med tjänstetecknet, och skicka av hunden med kommandot vi har tränat in. Milo sökte mycket metodiskt och lugnt, och kursledaren sa att det oftast inte brukar gå så bra första gången som det gjorde för oss! Kul att höra :)

Första rundan hittade han 4 av 10 utplanterade kantareller, andra rundan hittade han 6. Jag är jättenöjd med dagens träning, men i veckan måste vi verkligen fortsätta träna, för nästa gång avancerar vi ännu mer och vi kommer även börja träna in ett tecken, alltså det hunden skall göra för att visa att den hittat kantarell.


Detta är kul, det tycker både jag och Milo!



Presentation

Kategorier

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Tränar du aktivt med din hund?
 Ja, i tävlingslydnad
 Ja, i Agility
 Ja, i Weight Pulling
 Ja, i bruks
 Ja, i flera av ovanstående
 Ja, i annat än ovanstående
 Ja, i allmänlydnad/vardagslydnad
 Ja, bara vardaglig aktivering och skoj
 Nej, min hund lever enbart som sällskap

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29 30
<<< September 2009 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lämna ett tassavtryck


Ovido - Quiz & Flashcards