Direktlänk till inlägg 7 oktober 2010

Inkallning

Av Sara - 7 oktober 2010 15:50

Inkallning


Även i denna träning lär sig hunden vad som lönar sig och vad som inte lönar sig. Hon måste förstå värdet i att komma till dig, både självmant och på inkallning.


Steg 1

Välj ut ett ord som du tänker använda dig av när du ropar på henne. Välj gärna ett ord som du inte har använt i tidigare träning. Gamla inkallningsord kan vara uttjatade, så med ny träning börjar du också med ett helt nytt ord.


Steg 2

Träna inomhus till en början, och lär henne att ordet betyder godis/lek/belöning genom att ropa ordet och belöna när hon kommer. Börja enkelt, när hon inte är så upptagen, testa sedan efter ett tag att ropa på henne när hon är mitt inne i något annat, eller när hon är i ett annat rum. När hon reagerar bra på ordet i alla lägen inomhus, kan ni börja träna ute.


Tjata inte! Kommer hon inte när du ropar en gång, har hon inte riktigt förstått vad ordet betyder, eller så gör du det för svårt. Minska kraven, och ropa bara på henne när hon inte är allt för upptagen, för att sedan öka kraven sakta igen. Glöm inte att belöningen ska vara rolig eller supergod!


Steg 3

Ropa ordet till henne när du är ute och går i koppel, kollar hon upp på dig/kommer till dig, belöna med massa gott godis och visa för henne hur glad du blev. Träna detta ett par träningspass innan ni går vidare till nästa steg.


Steg 4

Nu är det dags att lära henne att komma på ordet när hon är lös.


  • Släpp henne lös och låt henne springa runt som hon brukar. För att inte göra det för svårt i början, ropa på henne när du ser att hon redan kollar på dig eller inte är helt inne i något annat. Ropa gärna på henne när hon redan är på väg åt ditt håll. Belöna och beröm henne massor när hon kommer och stannar hos dig.


  • När hon blir duktig på det, försvåra genom att ropa på henne när hon är upptagen med något annat, såsom att bita på en pinne eller nosa någonstans. Belöna och beröm MASSOR, när hon kommer.


  • Öka svårighetsgraden allt eftersom hon blir duktigare på att lyssna och ropa på henne i situationer som är svårare och svårare. Ropar du en gång, och hon inte reagerar, då har du gått för fort fram och får backa lite i träningen. Ropa bara på henne när du tror att hon kommer att komma. Kommer hon inte, ropa aldrig fler gånger, då tjatar du ut ordet, som tappar sitt värde för hunden. Gå hellre och hämta henne då, eller försök locka till dig henne genom att ropa, locka och vara skojig på annat sätt, utan att säga ordet!


Att tänka på:


  • Det räcker inte med vanligt torrt och tråkigt godis, utan använd dig av köttbullar, korv eller annat som är riktigt gott för hunden. Gillar hon att kampa med kamptrasa, kombinera gärna med det. Detta gäller i alla stegen av inkallningsträningen.


  • Träna inte för många gånger per promenad. Håll träningspassen korta och roliga. Kalla in ca 3-5 ggr under en promenad, inte mer.


  • Använd inte ordet du tränar med, i sammanhang där hon inte är redo ännu. Vet du att hon inte kommer att komma om du ropar, använd andra ord för att locka in henne, eller om det går – gå och hämta henne utan att säga någonting. Tänk hela tiden på att inte tjata ut ditt nya inkallningsord. Reagerar hon inte första gången ni ropar, kommer hon inte att göra det andra gången heller. Kommer hon inte på första inkallningen, måste du backa i träningen och inte ropa på henne när hon är för upptagen med något annat.


  • Om hon inte kommer och vägrar bli fångad, jaga henne inte. Detta är en jätterolig lek för hunden. Spring bort ifrån henne, samtidigt som du ropar och låter som att du gör något kul. Få henne att vilja följa efter dig och jaga dig istället, och glöm inte att belöna när hon kommer.


  • Kopplandet ska aldrig vara ett straff. Träna därför på att koppla henne när du kallat in henne. Belöna och beröm henne efteråt och släpp henne sedan fri igen. Hon ska inte sätta ihop kopplet och kopplandet med att hon inte får vara lös igen. Gör gärna detta då och då, så hon lär sig att man faktiskt kan bli lös igen även om man blir kopplad en liten stund.

 
 
Lenita

Lenita

17 oktober 2010 07:22

tack för super bra tips =)) har problem just med inkallningen med en av vovvarna =) hmm nytt ord...

http://www.metrobloggen.se/prinsessanbananhammock

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 februari 2013 18:08

Inte helt planerat, men tillslut blev det så ändå   Elda födde 7 valpar för 2 månader sedan. 6 tikar och 1 hane. Den förstfödde lille prinsessan fick bli en del av vår familj, och heter nu Pretty Angel´s Cold Asches Of Fire a.k.a "Aska".   Hon ha...

Av Sara - 12 november 2012 11:58

Oj, här ser jag att det har varit tyst allt för länge sedan sist! Konstigt detdär, med att man i perioder helt tappar lusten av att skriva!? Jag som annars älskar just detta, och att dela med mig av tankar, tips, träning, vinster, förluster, glädje o...

Av Sara - 12 maj 2011 19:16

I oktober 2009 blev vi medlemar i Swedish Working Bulldog Göteborg, som är en lokalgrupp under Swedish Working Bulldog Association. Resan har gått ganska snabbt, och nu, snart två år senare är jag själv kassör och träningsansvarig i föreningen, och...

Av Sara - 14 april 2011 14:55

Idag åkte jag och Elda iväg och tränade lite inför tävling med M och Elsa. Vi kommenderade varann, och gick igenom alla momenten i lydnadsklass 1.   Kändes bra att göra detta, så man vet lite vart man står i dem olika momenten "på riktigt".  ...

Av Sara - 14 april 2011 12:14

Jag har fortfarande varit enormt dålig på att uppdatera bloggen. Det har varit så mycket runtomkring, och alla har vi väl perioder då man inte har lika stor motivation till skrivandet antar jag.   Nåja, hundarnas träning har inte trappats ner, sn...

Presentation

Kategorier

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Tränar du aktivt med din hund?
 Ja, i tävlingslydnad
 Ja, i Agility
 Ja, i Weight Pulling
 Ja, i bruks
 Ja, i flera av ovanstående
 Ja, i annat än ovanstående
 Ja, i allmänlydnad/vardagslydnad
 Ja, bara vardaglig aktivering och skoj
 Nej, min hund lever enbart som sällskap

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lämna ett tassavtryck


Skapa flashcards