Alla inlägg den 24 september 2009

Av Sara - 24 september 2009 21:41

Japp, vi sitter fortfarande fast och stampar på samma ställe.

Idag körde vi ett kort träningspass inomhus med markeringträningen, och jag har nu insett att jag lyckats belöna att han stoppat kantarellen i munnen så många gånger att han nu tror att det är det som faktiskt förväntas av honom.


Det är tydligt att han inte menar att äta den längre, utan han stoppar den bara i munnen - spottar ut den och sätter sig ner! Tillåt mig att SUCKA och samtidigt skratta åt mig själv. Fan också vad hundträning kan vara kenpig ibland! Vad lätt det kan bli så fel!!


Näst sista och sista gången gjorde han dock rätt = DUNDER BELÖNING. Men jag tror ändå inte att han förstår vad som förväntas av honom ändå.


Nu har jag suttit och funderat lite, och jag måste nog forsätta backa i träningen och klicka när han hittar den, INNAN han stoppar den i munnen, vilket är skitsvårt! man måste ju vara sååååå snabb.


Alternaivet är att jag går tillbaka till burken och tränar sådär ett par gånger igen, så han inte kan äta svampen. Kanske borde jag göra det istället? För att bryta mönstret - om det går....


*suck* Vi måste ta nya tag imorgon, och jag tänker inte ge upp, så oroa er inte Flört



Av Sara - 24 september 2009 09:07

Ja, det är något som är farligt.

Att använda hjälper i hundträningkan vara bra och behövas ibland, men det viktiga är ju att jobba bort dem såfort man bara kan, så man inte fastnar i dem och inte kan arbeta utan dem.


Igår insåg vi att jag och Milo börjat fastna i ett sådant mönster.

Eftersom han gärna käkar svampen så har jag fått hjälpa honom med sittmarkeringarna genom att blockera lite med handen innan han hinner äta svampen och samtidigt berömma honom och invänta ett sättande.

Detta funkar jättebra, men insåg igår att vi fastnat i en återvändsgränd där jag måste lägga handen för, för att Milo skall sätta sig ner - En kedja, en ond sådan....


Tack vare Madde som tittat på när vi jobbade, så insåg vi det inte för sent, och får backa lite i våran träning igen. Det är ovärderligt att ha åskådare som kan se det man inte ser (eller vill se) i sin egen träning, risken att fastn är mindre! Så tack Madde! Skrattande


Nu har vi åter backat lite i träningen alltså, och när Milo hittat svampen så klickar jag direkt, men behöver inte skynda ner med belöning utan när jag klickar så sätter han sig ner = belöning. Så sättanden sitter ju, han vet att han skall sitta ner! Men han har inte riktigt lyckats behärska suget att äta svampen innan sättandet än, och behöver en påminnelse.

Tanken är att kunna vänta med klicket liiiite längre för varje gång, och tillslut få till ett sättande innan jag klickar!!


Det är verkligen en svår balansgång, och jag inser ju att det är jag som tränare som brister - å som det oftast är! Men man utvecklas ju hela tiden, och jag kommer inte ge mig förrän detta är precis så som jag vill ha det!



Presentation

Kategorier

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Tränar du aktivt med din hund?
 Ja, i tävlingslydnad
 Ja, i Agility
 Ja, i Weight Pulling
 Ja, i bruks
 Ja, i flera av ovanstående
 Ja, i annat än ovanstående
 Ja, i allmänlydnad/vardagslydnad
 Ja, bara vardaglig aktivering och skoj
 Nej, min hund lever enbart som sällskap

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29 30
<<< September 2009 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lämna ett tassavtryck


Ovido - Quiz & Flashcards