Alla inlägg den 10 augusti 2010

Av Sara - 10 augusti 2010 18:30

I ett tidigare inlägg skrev jag bla om vad ministern Mats Odell skrivit och pratar om ang ett rasförbud i Sverige, och att förbjuda vissa typer av hundraser. Det stod bland annat såhär:


"Kommunminister Mats Odell vill förbjuda så kallade kamphundar i Sverige. Ministern säger till TV4Nyheterna att han är beredd att förbjuda ett tiotal hundraser - eftersom kamphundarna blivit ett problem för säkerheten för många som bor i större hyreshus."

 

Idag, i en debatt på TV4 säger han såhär:


http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1739878


Jag vill börja med att säga hur enormt mycket jag tänker och känner för Mia, som fick utsättas för detta skräckscenario - att bli anfallen och svårt biten av en så stor och stark hund. När jag hörde hur hon brättade om sin upplevelse, fick jag tårar i ögonen, och jag kan inte ens föreställa mig hur hon måste ha känt. Mina tankar går till dig Mia.   


Om vi återgår till Odell, så har han här verkligen visat vilket ogenomtänkt och okunnigt uttalande han gjorde förra gången. Redan nu, har han börjat ändra åsikt ang rasförbud, och börjat inse vad som egentligen är problemet - blandrasaveln och oseriösa hundägare. Det är omöjligt att på något sätt förhindra att människor attackeras av hundar, genom att förbjuda vissa renrasiga hundar. I så fall måste vi förbjuda ALLA stora hundar, som kan göra större skada på en människa eller annan hund.


Fredrik Steen pratar om utbildning - vilket är något jag själv pratar om under lång tid. PRECIS den åsikten har jag också. Folk måste lära sig vad det innebär att äga hund, och att olika raser är olika och kräver olika mycket av sin ägare. Det ska inte vara så lätt att skaffa sig en hund som det är idag!


Som kamphundsägare måste jag ständigt se till att mina hundar sköter sig exemplariskt, för att inte få andra att tro att dem är farliga bestar. Om en av mina hundar skäller på en annan hund, tror genast någon att hunden i fråga är farlig och vill attackera. Sådant får man stå ut med varje dag - arga blickar, fördomar och okunskap. Men genom att mina hundar beteer sig fint och sköter sig ute i samhället, ser folk hur våra hundar faktiskt är, och att problemet inte ligger i rasen. Detta gör att vi som äger kamphundsraser måste vara extra noga med vardagslydnad, och att våra hundar sköter oss utåt, allt för att inte göra fördomarna värre än vad dem redan är. Ett stort ansvar axlar vi när vi väljer denna typ av ras, vilket för mig är helt ok! Dock är det något som kanske inte alla förstår eller bryr sig om.


Många av mina grannar vet hur mycket tid och arbete jag lägger ner på hundträning och nu också tävling. Dem är inte rädda för mina hundar, för dem vet att jag har koll på vad jag gör. Dock kan jag inte heller säga att alla mina grannar känner så. Finns det folk härute som verkligen känner sig otrygga i att jag har två kamphundar i samma hus som dem? Om så är fallet, gör det ont i mitt hjärta, att det skall behöva vara så. Det måste vara enormt jobbigt att få runt och vara rädd, för något som man egentligen inte behöver vara rädd för! Jag hoppas att inga av mina grannar är rädda för mina hundar, det hoppas jag verkligen.


Att alla blivande hundägare skall gå en utbildning - det borde vara ett KRAV! På så sätt kan fler lära sig mer, innan de bestämmer sig för att bli hundägare, och på så sätt kan dem också få hjälp påvägen att hitta sig rätt ras. Förhoppningsvis skulle också detta leda till att fler oseriösa hundägare väljer att inte skaffa sig hund.


Jag måste tacka Fredrik, som står bakom oss i denna frågan och hjälper oss att få vår röst hörd! Debatten här ovan, var den bästa hitills, där den viktigaste punkten äntligen togs upp - blandraser!


Såhär skriver Fredrik Steen i sin blogg efter debatten:


"Så här är dagsläget!
Just nu kan vi nog glädjas åt en tillfällig vinst. Vårt arbete angående hundar har bevisligen gett resultat. Kristdemokraternas Mats Odell backar ju på ett rasförbud. Enligt honom själv och hans pressekreterare är ett rasförbud att gå för långt och tjänar inget syfte. Att det inte framkommit i media beror på enligt dom att dom i media har blivit felciterade (?)
 
Enligt Fredrik Reinfeldts pressekreterare har man till meddelat att det inte på något sätt kommer att tas upp en diskussion angående ett rasförbud.

Vår jordbruksminister har oxå via brev meddelat att Centern eller regeringen inte tror på ett rasförbud.

Jag pratade igår eftermiddag med Mona Sahlins pressekreterare och dom låter oxå meddela att man i dagsläget inte har funderat omkring ett rasförbud.

So far so good..... Men nu kan vi inte på något sätt somna om. Nu har vi en lugn period framför oss innan det kommer upp på tapeten igen, och det är då alla måste ta sitt ansvar. Ansvaret måste tas från den enskilda hundägaren och uppfödare till rasklubbar, SBK, och SKK.

Skål på er alla som kämpat för detta. I dag kan vi fira, men i morgon börjar det långsiktiga arbetet igen blinkblink"

 

Och idag firar vi, en liten seger! Det är vi värda!   

Av Sara - 10 augusti 2010 00:27

   Fokusen i förra veckans lydnadträning med Elda har legat på stadga i sitt och ligg. Eftersom att hon har sådan enormt fart och iver, brister det just i den biten att kunna vara stilla. Jag har därför sakta börjat vänja henne vid att sitta eller ligga medan jag själv rör mig runt henne. Hoppas, studsar, klappar händer, leker med en leksak, och också slänger leksaker runt henne, retar henne med leksak och retar henne med godis. Vad som än händer, så ska hon ligga kvar, tills hon får frikommando.


Det har gått förvånansvärt bra faktiskt, och vi gör framsteg.


Denna veckans träning kommer jag fortsätta lägga störst fokus på detta. Vi kommer också fortsätta träna apportering, samt träna in lite grunder på ställande under gång.

Som jag skrivit i tidigare inlägg har jag lagt lägganden lite på hyllan för ett tag, just för att vi tränat så mycket på detta att det är det ända hon erbjuder för tillfället. Så vi tänker fokusera på andra beteenden ett tag, och sedan börja lägga in läggande-träningen lite längre fram.

fotgående kommer vi också fortsätta med, träna på vändningar och att Elda ska följa med snyggt.


Vi har mycket att jobba på, och kul är det! :)

Presentation

Kategorier

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Tränar du aktivt med din hund?
 Ja, i tävlingslydnad
 Ja, i Agility
 Ja, i Weight Pulling
 Ja, i bruks
 Ja, i flera av ovanstående
 Ja, i annat än ovanstående
 Ja, i allmänlydnad/vardagslydnad
 Ja, bara vardaglig aktivering och skoj
 Nej, min hund lever enbart som sällskap

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lämna ett tassavtryck


Ovido - Quiz & Flashcards