Direktlänk till inlägg 14 juli 2010

Hetsjakten på kamphundar

Av Sara - 14 juli 2010 13:39

  


Efter att Danmark förbjöd 13 hundraser (varav dem flesta är jakt-vall och vakt hundar, inte kamphundar) har hetsjakten på kamphundar åter hamnat högt upp på listan i svenska medier.


Kommunminister Mats Odell har nu hoppat på tåget, och säger såhär:


http://www.nyhetskanalen.se/1.1711394/2010/07/11/odell_forbjud_kamphundar

"Odell: Förbjud kamphundar


Kommunminister Mats Odell vill förbjuda så kallade kamphundar i Sverige. Ministern säger till TV4Nyheterna att han är beredd att förbjuda ett tiotal hundraser - eftersom kamphundarna blivit ett problem för säkerheten för många som bor i större hyreshus.


Kamphundar är ett kontroversiellt ämne efter flera uppmärksammade olyckor då människor attackerats. Kommunminister Mats Odell vill nu förbjuda hundarna. I ett första steg ska bostadsbolagen uppmuntras att förbjuda hundarna i hyreskontrakten. Om det inte fungerar blir det lagstiftning.


"Vill se trygghet"
- Jag vill se till att det blir trygghet för människor som bor i ett hyreshus eller en bostadsrätt. Det är inte en mänsklig rättighet att hålla sig med hotfulla hundar som hotar andra människor, säger Mats Odell.


Framavlade som aggressiva
Mats Odell säger att han tittat mycket på Danmark när han förberett det här förslaget. I Danmark förbjöd man den första juli kamphundar. Man listade helt enkelt ett tiotal hundraser och sa att de inte var välkomna i landet längre.
TV4: Hundägarna brukar samtidigt säga att det inte är hundarna det är fel på utan ägarna. Är inte det här att angripa det på fel sätt?
- Sverige är ett öppet land och det finns människor med olika livsstilar och läggning. Människor är en sak men om man håller sig med farliga djur som är framavlade just för att vara aggressiva då tycker jag att det är läge att ingripa."

 

Det som egentligen skrämmer mig mest, är att Odell, precis som dem flesta andra som vill ha igenom rasförbud, inte vet ett dugg om kamphundar och dess historia. Jag har ännu inte mött en enda motståndare som är ordentligt påläst, och som faktiskt har något att komma med i sina argument - förutom fördomar och okunskap. Saker som är tagna ur luften. Skulle man ta sig tiden att läsa och lära sig lite, skulle mångas fördomar blekna ganska så snabbt, eftersom att alla dessa påståenden om aggressivitet bara är hittepå!


Kamphundar är INTE avlade för att visa aggressivitet mot människan. Snarare tvärt och om. Raserna som avlats för att slåss med andra hundar, är också avlade mot att kunna hanteras av människan, även mitt i en hundfight - vilket gjorde att hundarna inte fick visa någon som helst aggressivitet. Rasen idag är kärvänlig och genomgod mot människor, och en renrasig, mentalt stabil kamphund attackerar inte en människa - förutom med pussar. Dem som bor ihop eller känner en hund av kamphundstyp vet precis vad jag pratar om.


Jag önskade, att dem som bedrev denna fråga, kunde börja med att läsa på lite mer, och faktiskt ha en faktabaserad grund att stå på. Inte bara egna tyckandet och tro.


Jag bor med mina två kamphundar i en lägenhet i centrala Göteborg. Dem har aldrig någonsin skrämt någon eller gjort någon illa. Jag tränar aktivt inom olika hundsporter, och vågar väl påstå att jag är en väldigt seriös och aktiv hundmänniska. Varför jag har valt att jobba med just denna ras är en fråga för sig, men jag har inte ångrat mitt val en enda gång. Varför ska jag riskera att lida, pga mitt rasval?


Jag kan förstå att folk hyser rädsla och obehag för våra typer av hundar - pga okunskapen och det man jämt läser om i tidningar. till 99,9 % är det blandraser som står för alla tidningrubriker, men eftersom media väljer att skriva "kamphund", så hamnar våra hundar i kläm. Jag dömmer ingen för deras åsikter och för deras känslor, men jag önskade att inte heller någon dömmer oss, vi som vet vad vi har i kopplet, vi som sköter våra hundar och har dem som familjemedlemmar, och som vet vilka underbara djur vi har.


Trotts att jag ofta erbjuder mig att lära folk mer, som över nätet hyser stora fördomar och hat, så finns det aldrig någon som är intresserad. Varför undrar jag? Varför vill man inte lära sig mer om det man tror sig hata? Är man rädd för att upptäcka att det man trott inte var rätt? Det undrar jag.


För er som är intresserade, skriv på denna lista, som är emot ett rasförbud för våra kamphundar:


http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4725


Jag är dock glad att vi i Sverige har så mycket stöttning ifrån experter inom området hund. Än sålänge väger kunskapen över okunskapen, och det är jag glad över. Både SKK (Svenska Kennel Klubben), SBK (Svenska BrukshundsKlubben), Djurskyddet Sverige och många enkilda experter inom hund, står bakom oss och hjälper oss att få vår röst hörd. Jag tackar så enormt för detta, utan er hade vi aldrig haft en chans att slå tillbaka!


Djurskyddets öppna brev till Mats Odell:


http://www.djurskyddet.se/media/36648/brev_kamphundar_matsodell_100712.pdf

 

 

http://www.expressen.se/debatt/1.2062360/skyll-inte-sociala-problem-pa-hundar


"Skyll inte sociala problem på hundar
Mats Odells förslag om att förbjuda tio hundraser missar den verkliga problematiken.   Det är aggressiva hundägare vi behöver göra någonting åt, skriver Hundcoachen på TV 4, Fredrik Steen.  


Nu blåser det mer än tidigare emot de hundar man kallar kamphundar.   Kommunminister Mats Odell (kd) vill göra precis som i Danmark, och förbjuda tio hundraser.   Han säger själv att hundarna är avlade på aggressivitet, samt att problemet är stort i olika miljonprogramsområden.  
Förslaget är både fegt och dumt.  
Fegt därför att alla, inklusive Mats Odell själv, vet att det här egentligen inte handlar om hundarna.  
Det handlar om hundägarna.  
Genom att tala om förbud mot vissa hundraser istället för att diskutera grundfrågan – varför vissa hundägare, exempelvis i socialt utsatta områden, använder sina hundar för att skrämma omgivningen – slingrar sig Odell alltså förbi den grundläggande problematiken.  


Dumt därför att hundägare som använder hundar för att skrämmas antagligen är lika obehagliga för sin omgivning utan hund.   De killar och tjejer som i dag har dessa hundar kommer att fortsätta att ställa till problem, med eller utan hund.   Väljer de att göra det med hund, finns det ett stort antal hundraser som är betydligt farligare om man lär dem att rikta sin aggressivitet mot människa, än många av de tio raser Odell nämner.   De hundägare som skapar problem skulle alltså kunna fortsätta den hantering och träning av hund de gör idag, men med andra raser.  


Blir det då dags att förbjuda tio raser till?
När det gäller Odells påstående att dessa raser är avlade på aggressivitet, är det direkt felaktigt, i alla fall om han menar aggressivitet mot människa.   Några av de raser Mats Odell nämner i sitt förslag är avlade för att slåss – hund mot hund.   Men i den avel människor bedrivit under en lång tid har man, tvärtemot vad Mats Odell säger, avlat bort aggressiviteten mot människa.   Bland de övriga exemplen på hundar på Mats Odells förbudslista finns bland annat ovtjerkan – en hund som är avlade för att vakta boskap mot rovdjur som björn och varg.  
Mats Odell har alltså flera sakfel i sitt förslag, vilket jag finner anmärkningsvärt för en ledande politiker.  


Nästa problem, Mats – blandrashundar!
Låt säga att någon avlar fram en blandras på exempelvis schäfer, malenois, rottweiler och doberman.   Hur ska du göra med dem? Är de godkända eller hamnar de på förbudslistan? Och hur ska de kontrolleras – med obligatoriskt DNA-prov på samtliga nyfödda valpar?
Nej, Mats Odell, ditt förslag är fegt och dumt.  
Ge istället polisen större resurser och befogenheter att bedriva sitt arbete med olämpliga hundägare.   Öka möjligheterna till hundägarutbildning, så att fler hundägare lär sig hantera sina hundar, oavsett ras.  
Det sätt du nu visar handlingskraft på innebär bara att seriösa och ansvarsfulla hundägarna kommer i kläm.  


Av FREDRIK STEEN
Hunduppfödare och programledare för Hundcoachen i TV4."

 

"Mats Dagerlind om Kamphundar
Kamphundsproblemet förtjänar en bättre analys
Publicerad: 2010-07-12, Uppdaterad: 2010-07-12


http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/12/kamphundsproblemet-f-rtj-nar-en-b-ttre-analys


Nu ger sig också kommunminster Mats Odell (KD) in i kamphundsdebatten och efterfrågar ett förbud liknande det som Danmark nyligen infört. Det bakomliggande resonemanget är dock som nästan alltid inte färdigtänkt och delvis också oändamålsenligt politiskt korrekt



Man bör ha respekt för dem som riktar motiverad kritik mot och vill skydda sig själva, sina barn och sina mindre hundar mot större och aggressiva hundar. Detta problem bör särskiljas från en mer generell motvilja eller fobi mot hundar som ibland kommer till uttryck. I debatten om hur dessa intressen ska tillgodoses finns i huvudsak två läger - det ena anser att kamphundar är ett hundproblem och det andra hävdar att det är ett ägarproblem.


Något som talar emot ett rasorienterat förbud som det Danmark har infört och som Odell nu förespråkar är att det riskerar leda till att oseriösa hundägare går över till andra raser än de som omfattas av förbudet. Får man inte ha en pitbull eller amstaff så skaffar man sig en rottweiler eller dobermann. När också dessa raser missbrukats, hamnat i vanrykte och måste förbjudas, då går man vidare till schäfer eller boxer.


Ett annat sätt att kringgå ett rasförbud är att avla fram blandraser. Det kan bli svårt och resurskrävande att i varje enskilt fall utreda och fastställa om en hund genetiskt och därmed juridiskt verkligen omfattas av förbudet i det fall hundägaren hävdar motsatsen. Ett rasorienterat förbud innebär att olämpliga hundägarna hela tiden kan ligga steget före lagstiftaren och omvänt att seriösa hundägare med lagliga hundar felaktigt kan drabbas av förbudet.


Alla större hundraser kan med olämplig uppfostran förvandlas till aggressiva och lynniga kamphundar och många fler raser än vad som är allmänt bekant har i historien avlats fram för kampändamål. Ett rasförbud kommer därför successivt leda till att så gott som alla raser över en viss vikt och storlek måste förbjudas, varav många idag hålls som familje-, sällskaps- och brukshundar. Om man ändå vill införa ett förbud relaterat till raser och hundens egenskaper bör man vara medveten om detta och redan från början diskutera ett generellt förbud mot hundar över en viss vikt och storlek och minimera konsekvenserna för seriösa hundägare genom att exempelvis begränsa förbudet för sådana hundar till tätbebyggda bostadsområden.


Något som hellre bör övervägas är dock att ställa högre krav på hundägare och uppfödare. Om det för att få ha hund över en viss storlek och vikt krävs ett lämplighetsintyg, att man är ostraffad, att man genomgår en grundutbildning och att man regelbundet deltar i olika uppföljande aktiviteter, t.ex lydnadskurser, då sållar man effektivt bort merparten av de oseriösa hundägarna. Om man ålägger uppfödare att kontrollera att köparen uppfyller kraven minskar också tillgången på hundar som oseriösa hundägare kan skaffa sig. Att återinföra hundskatten eller något annat liknande obligatoriskt registreringssystem för större hundar skulle också bidra till en mer ordnad hundhållning.


Ett antal personer kommer naturligtvis att nonchalera eller försöka kringgå lagar och regler, t.ex genom att smuggla in och gömma hundar eller skriva över ägandet på bulvaner. Tyvärr är det också så att den typ av olämpliga hundägare vi har att göra med när det gäller kamphundar ofta är personer med en allmänt låg respekt för lagen. Det är inte ovanligt att en kamphund ingår som ett statusattribut bland flera hos den som är med i ett kriminellt gäng. Men det är en aspekt måste vägas in alldeles oavsett vilken typ av förbud eller regelverk man planerar att införa. Bättre lagar och regler och verktyg för polis och andra myndigheter bör ändå leda till att problemet minskar avsevärt i omfattning.


Detta leder in på en aspekt av kamphundsproblemet som ofta förbigås i debatten på grund av missriktad politisk korrekthet. Att hålla sig med kamphundar och att anordna hundkamper är ett utryck för en gangsterkultur som kommit till Sverige relativt nyligen och som utgör en del av en större och mer allmän demografisk segregationsproblematik. Problem med kamphundar återfinns i huvudsak i landets socioekonomiskt och kriminellt hårdast belastade bostadsområden. Det är rimligt att diskussionen och de konkreta åtgärder som planeras återspeglar detta. Många frågar sig säkert varför inskränkningar i hundhållning ska påföras alla generellt när de egentligen endast är motiverade för en liten och tydligt avgränsad målgrupp.


Att ett rasförbud fått dominera debatten beror på att det finns en utbredd okunskap om hundar i samhället. En utbredd uppfattning är att ett litet fåtal raser skulle skilja ut sig från hundar i allmänhet genom att ha exceptionella mördarinstinkter, låsbara käkar och andra olämpliga genetiska betingelser. Så är det inte och måste avföras som ren mytbildning. Konsekvent avel på aggressiva individer över lång tid kan ha viss inverkan på en hunds lynne men den är ändå marginell jämfört med hundägarens uppfostran av den enskilda hunden.


Alla hundar – t.o.m Paris Hiltons lilla ”knäaccessoar” – har 99% av sina gener gemensamma med den vilda varg de härstammar från. Alla hundar kan genom träning och/eller vanskötsel göras extremt aggressiva. Det finns egentligen bara två faktorer som avgör hur farlig en hund är – hur stor den är och hur den har uppfostrats av sin ägare. Detta måste vara utgångspunkten för debatten och för de åtgärder som vidtas för att komma till rätta med det s.k kamphundsproblemet.


Jag är för övrigt själv hundägare och en av mina hundar har vid två olika tillfällen blivit tämligen illa biten av en pitbull. Uppkomsten av dessa incidenter kan i huvudsak tillskrivas den aktuella hundens problematiska bakgrund hos tidigare oseriösa ägare samt att den unga dam som räddat hunden från dessa omständigheter och vid olyckstillfällena var ägare till den inte riktigt var vuxen uppgiften att handha en hund av det slaget."

 

Hjälp oss att kämpa emot, gör din röst hörd! Sluta inte skriva!



 
 
Ingen bild

Nicklas Foresti

14 juli 2010 14:50

Så jävla bra skrivet Sara!!!

 
angelicahammarström

angelicahammarström

14 juli 2010 18:15

Detta var mycket bra skrivet!
Jag håller med till 1000 %.
Dendär Mats Odell vet verkligen inte vad han pratar om.
Inga djur föds onda, det beror helt på ägaren hur hunden blir.
Är det kanske en knarkare som har sin kamphund som skydd, och lär hunden att hetsa mot männinskor, som skydd för "knarkaren" så är det ju helt klart att hunden lyder, och blir aggresiv.

Jag har träffat rätt så många kamphundar,
men som har haft bra ägare,
och dom hundar jag träffat har varit helt underbara. Ända gången man blir attackerad , är ju då av deras pussar :)

Att raser ska förbjudas är ju helt sinnessjukt,
som att en politiker som han vet någonting alls om kamphundar?
Helt sjukt.

http://www.aggie.bloggplatsen.se

 
Lisa

Lisa

14 juli 2010 21:48

orkade tyvärr inte läsa hela men de mesta och jag håller helt med! skyll aldrig på hunden de är bara lågt! min kompis har en sån kallad kamphund och den är så underbar att det inte finns! dom har en golden också och han är inte de minsta agressiv! de handlar bara på vem som uppfostrar den! vilken hund som helst kan vara agressiv, hundar är som människor dom har personligheter och de är personligheten som avgör om den är agresiv eller inte de hänger ju inte på rasen! om en hund ömgås med en "dum" människa blir hunden dum. umgås den med en snäll människa blir den snäll!
kram lisa :)

http://lisafager.bloggplatsen.se

 
Tessan

Tessan

7 augusti 2010 22:26

Håller med om det mesta men jag anser tyvärr även att en renrasig, mentalt stabil kamphund också kan bli aggresiv mot människor, dvs om den hamnar i fel händer och tränas till det.. Som sagt det är inte enbart blandraser som blir instabila. Nu vill jag sjäälvklart inte att du/ni tar detta på fel sätt så jag väljer att skriva det igen, jag är uppvuxeen med dobermann, rottweiler och har umgåtts med allt från chihuahua till amstaff och har sett båda delarna.. Och då menar jag människoagressiv chihuahua och hundagressiv amstaff, inget av delarna är roligt och absolut inte acceptabelt.. Just av denna anledning så borde förarbevis eller dylikt införas på alla hundraser och inte bara på dem så kallade kamphunderna. Hoppas verkligen att alla hundraser kommer att fortsätta va lika välkommna längre fram som dem är nu.

Mvh
Tereese

http://mittlivmedfoto.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 februari 2013 18:08

Inte helt planerat, men tillslut blev det så ändå   Elda födde 7 valpar för 2 månader sedan. 6 tikar och 1 hane. Den förstfödde lille prinsessan fick bli en del av vår familj, och heter nu Pretty Angel´s Cold Asches Of Fire a.k.a "Aska".   Hon ha...

Av Sara - 12 november 2012 11:58

Oj, här ser jag att det har varit tyst allt för länge sedan sist! Konstigt detdär, med att man i perioder helt tappar lusten av att skriva!? Jag som annars älskar just detta, och att dela med mig av tankar, tips, träning, vinster, förluster, glädje o...

Av Sara - 12 maj 2011 19:16

I oktober 2009 blev vi medlemar i Swedish Working Bulldog Göteborg, som är en lokalgrupp under Swedish Working Bulldog Association. Resan har gått ganska snabbt, och nu, snart två år senare är jag själv kassör och träningsansvarig i föreningen, och...

Av Sara - 14 april 2011 14:55

Idag åkte jag och Elda iväg och tränade lite inför tävling med M och Elsa. Vi kommenderade varann, och gick igenom alla momenten i lydnadsklass 1.   Kändes bra att göra detta, så man vet lite vart man står i dem olika momenten "på riktigt".  ...

Av Sara - 14 april 2011 12:14

Jag har fortfarande varit enormt dålig på att uppdatera bloggen. Det har varit så mycket runtomkring, och alla har vi väl perioder då man inte har lika stor motivation till skrivandet antar jag.   Nåja, hundarnas träning har inte trappats ner, sn...

Presentation

Kategorier

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Tränar du aktivt med din hund?
 Ja, i tävlingslydnad
 Ja, i Agility
 Ja, i Weight Pulling
 Ja, i bruks
 Ja, i flera av ovanstående
 Ja, i annat än ovanstående
 Ja, i allmänlydnad/vardagslydnad
 Ja, bara vardaglig aktivering och skoj
 Nej, min hund lever enbart som sällskap

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lämna ett tassavtryck


Ovido - Quiz & Flashcards