Alla inlägg den 14 april 2009

Av Sara - 14 april 2009 19:52

Ja, det är något man får leva med när man äger en staff, något man fått lära sig att leva med. Det gör väl i och för sig alla hundägare mer eller mindre, men vissa raser är ju mer utsatta än andra.


Igår var jag och Milo ute på en skön promenad i slottskogen, med en kompis och hennes Aussie-hane. Vi ett tillfälle hamnade jag lite framför henne på gångvägen då det var mycket folk som passerade, slottskogen är ju alltid smockfull när vädret är fint.

Och som nästan alltid när vi får möte med mycket folk så håller sig Milo nära, vid min vänstra sida, med full kontakt. Ett beteende som jag inte lärt in, men som jag har passat på att belöna varje gång det händer, vilket gjort att han allt som oftast väljer att göra så.


Vi passerade en familj med barnvagn och även en liten flicka på några år ganska nära, och Milo gick finfint vid sidan med kotankt, utan att ens ägna dem en endaste blick. När vi passerat varandra en bit så utbrister han, precis när han passerar min vän, att "sådana där mördarhundar kan man väl vara med någon annan stanns".

Min vän hör ju detta, och säger argt: "Sådana med fördomar kan väl hålla sig någon annan stanns!"


Jag vänder mig om, men hinner tyvärr inte riktigt inse vad som just hände innan det var för sent att själv ge svar på tal. Annars gör jag det mer än gärna.


Jag klandrar egentligen inte människor från att ha fördomar emot min ras, då det bottnar sig i total okunskap. Man tror ju gärna det man läser och hör, om man inget annat vet...eller snarare, om man inte bryr sig om att ta reda på mer...vilket de flesta inte gör.

Men...det som stör mig, och gör mig enormt förbannad, är människor som utallar sig om saker på ett sådant sätt, utan att egentligen veta vad de talar om. Man borde inte utala sig om saker utan fakta och en fast grund att stå på. Speciellt inte sådär på gatan.

Åsikter får man ha, men har man ingen fakta så kan man faktiskt hålla tyst.


90% av de bemötanden jag får är dock positiva. De flesta är nyfikna på att veta mer snarare än att dömma. Vad folk säger bakom våran rygg vet jag dock inte mycket om.


Jag försöker också att inte ta åt mig av de 10% en som beteer sig illa, och som är så trångsynta och ovilliga att lära sig något nytt. För nog kommer det alltid finnas folk som "vet bäst" och tycker att saker är som dom är "bara för att". Men det ÄR svårt ibland....och många gånger har man lust att bara få ner dem från sina höga hästar och hålla ett ordentligt föredrag om rasens historia, utveckling, mentalitet och användningsområden idag. Fast det hade förståss inte hjälp så mycket antar jag...inte på sådana personer som denna man.

Faktiskt, så tycker jag synd om människor som honom.


Detta får mig bara mer taggad på att fortsätta kämpa för rasens rykte. Att föregå med gott exempel och att fortsätta "omvända" folk som går att omvändas. För med åren har man allt lyckats med en del, och det är kul!

Presentation

Kategorier

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Tränar du aktivt med din hund?
 Ja, i tävlingslydnad
 Ja, i Agility
 Ja, i Weight Pulling
 Ja, i bruks
 Ja, i flera av ovanstående
 Ja, i annat än ovanstående
 Ja, i allmänlydnad/vardagslydnad
 Ja, bara vardaglig aktivering och skoj
 Nej, min hund lever enbart som sällskap

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lämna ett tassavtryck


Ovido - Quiz & Flashcards