Direktlänk till inlägg 17 augusti 2010

Passivitetsträning - en viktig del i valpens uppfostran

Av Sara - 17 augusti 2010 16:19

När man får hem sin allra första valp är allting nytt och spännande, och många gånger är man så enormt ivrig till att starta sitt nya liv som hundägare och hundtränare, att man helt glömmer av en av dem viktigaste delarna i en valps uppfostran - passivitetsträningen.


Många valpar måste vägledas fram till att kunna koppla av, både hemma och i olika miljöer. Som ägare måste man lära sin valp vikten vid att kunna koppla av, sova och ta det lugnt - vart man än är. Det är inte ofta som detta kommer av sig själv, utan detta måste vi lära våra hundar själva.


Tränar man passivitetsträning från att valpen kommer hem, kommer man få en hund som har lätt att koppla av vart man än är. Detta gör både hundens och ditt liv mer harmoniskt, och det är lättare att ta med sig hunden vart än man går utan att det skall kännas jobbigt, varesig för dig, hunden eller för omgivningen.


Tränar man inte passivitet med sin hund, stöter med förmodligen på problem i framtiden, såsom till exempel att hunden börjar gnälla såfort man stannar för att prata med någon, sätter sig på en bänk, eller på en fika i stan. Hunden saknar tålamodet till att göra "ingenting" helt enkelt.

Kanske får man också problem med en hund som inte kan ta det lugnt inomhus, och som hela tiden vill att saker och ting skall hända runtomkring. Ingen lugn och ro, och hunden har svårt att ligga och sova under dagtid.


Träna passivitet inomhus:


En valp är i behov av mycket sömn, och har man då fått sig en valp som gärna vill härja runt hela dygnet och som inte går och lägger sig av sig själv när den blir trött, är det läge för dig att visa hur man somnar och/eller kopplar av.

  • När du märker att valpen börjar bli trött, plocka upp henne i famnen, i soffan, eller sätt dig med henne vid hennes bädd, och håll henne stilla där tills hon somnar. I början kan det bli vilda protester, men håll henne bara försiktigt kvar tills hon ger sig och somnar, och ge aldrig upp!

  • Upprepa detta flera gånger om dagen, då du märker att valpen faktiskt varit vaken ett tag och bör vara trött, även om det inte alltid verkar så. Får valpen för lite sömn kan de verka som om den har hur mycket energi som helst, men i själva verket är den "övertrött" eller "överaktiverad", vilket resulterar i en överenergisk valp.


Gör du detta dagligen med din valp, ett par gånger om dagen, kommer du snart märka en markant skillnad. Valpen kommer tillslut att själv börja söka sig till ro på någon skön plats för att sova eller koppla av, och du kommer sakta men säkert kunna sluta "påminna" valpen om att sova.


Jag själv gör detta på alla mina valpar, från dag ett. För mig är det viktigt att valpen tidigt lär sig att sömn är en viktig del i vår vardag, och det gav mig också snabbt en valp som själv kan koppla av och gå och lägga sig när inget annat kul händer.


Träna passivitet utomhus:

 

Detta är en minst lika viktig träning för valpen att lära sig - att kunna koppla av i olika miljöer utomhus, och att lära sig göra just "ingenting", även om det händer massor runtomkring.


  • Ta valpen till olika miljöer, såsom skogen, stan, en park, brukshundsklubben, utanför huset osv...sätt dig ner någonstans, tex på en bänk, och gör absolut ingenting.

  • Om valpen gnäller, skäller eller på något sätt vill ha din uppmärksamhet - ignorera. Invänta tills hon är lugn och passiv (spelar ingen roll om det är ståendes, sittandes eller liggandes, sålänge hon är passiv), och gå sedan vidare som belöning.

  • förlänga tiden allt eftersom, som ni sitter stilla och gör ingenting innan det är dags för att gå vidare.

Det viktigaste i denna träning är att INTE ge valpen uppmärksamhet om den kräver det, genom att tex gnälla eller skälla. Den måste snabbt lära sig att det inte lönar sig, och det gör den bäst genom att bli ignorerad vid sådana beteenden.

Är valpen lugn och tyst, är det dock ett ypperligt tillfälle att ge den en klapp, ett snällt ord och gärna en liten godis.


Med envis träning, och ingen uppmärksamhet vid fel beteenden, så kommer ni snabbt ha en hund som har tålamodet att "bara vara" även utomhus. Glöm inte att träna i olika miljöer, lätta som svåra!


Lycka till!







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 februari 2013 18:08

Inte helt planerat, men tillslut blev det så ändå   Elda födde 7 valpar för 2 månader sedan. 6 tikar och 1 hane. Den förstfödde lille prinsessan fick bli en del av vår familj, och heter nu Pretty Angel´s Cold Asches Of Fire a.k.a "Aska".   Hon ha...

Av Sara - 12 november 2012 11:58

Oj, här ser jag att det har varit tyst allt för länge sedan sist! Konstigt detdär, med att man i perioder helt tappar lusten av att skriva!? Jag som annars älskar just detta, och att dela med mig av tankar, tips, träning, vinster, förluster, glädje o...

Av Sara - 12 maj 2011 19:16

I oktober 2009 blev vi medlemar i Swedish Working Bulldog Göteborg, som är en lokalgrupp under Swedish Working Bulldog Association. Resan har gått ganska snabbt, och nu, snart två år senare är jag själv kassör och träningsansvarig i föreningen, och...

Av Sara - 14 april 2011 14:55

Idag åkte jag och Elda iväg och tränade lite inför tävling med M och Elsa. Vi kommenderade varann, och gick igenom alla momenten i lydnadsklass 1.   Kändes bra att göra detta, så man vet lite vart man står i dem olika momenten "på riktigt".  ...

Av Sara - 14 april 2011 12:14

Jag har fortfarande varit enormt dålig på att uppdatera bloggen. Det har varit så mycket runtomkring, och alla har vi väl perioder då man inte har lika stor motivation till skrivandet antar jag.   Nåja, hundarnas träning har inte trappats ner, sn...

Presentation

Kategorier

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Tränar du aktivt med din hund?
 Ja, i tävlingslydnad
 Ja, i Agility
 Ja, i Weight Pulling
 Ja, i bruks
 Ja, i flera av ovanstående
 Ja, i annat än ovanstående
 Ja, i allmänlydnad/vardagslydnad
 Ja, bara vardaglig aktivering och skoj
 Nej, min hund lever enbart som sällskap

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lämna ett tassavtryck


Ovido - Quiz & Flashcards